be nyheder

Uddannelsesmesse - hele 672 unge spillede med på vores stand

Torsdag i sidste uge var der uddannelsesmesse i Viborg. Messen, der varer en dag, er tiltænkt alle kommunens ca. 3.000 unge i udskolingsalderen som hjælp til at vælge uddannelsesretning. Vi deltog med en stand på messen og havde dagen igennem masser af nysgerrige unge forbi til at høre om elektrikeruddannelsen.

Her i Viborg har uddannelsesmessen eksisteret i flere år. Hidtil med fokus kun på de gymnasiale uddannelser, men fra i år blev det også muligt for de unge at tage stilling til udvalgte erhvervsfaglige og håndværksmæssige uddannelser.

Helt op på regeringsniveau diskuteres og handles der seriøst; det er på tide at gøre noget for større spredning af de valg, de unge træffer, når de vælger uddannelse. Modsat vil det få alvorlige konsekvenser for vores samfund, der for fremtiden vil mangle fx elektrikere, tømrere osv.

Tendensen er og har været, at alt for mange unge, deres forældre og folkeskolelærere har prioriteret og foretrukket gymnasieuddannelsen. Bl.a. derfor er den nye gymnasiereform vedtaget, så ikke alle automatisk kan gå på gymnasiet. Det skal et højere karaktergennemsnit sørge for.

Hvordan et klasseopdelt samfund kan undgås
Om skærpede krav til karakterer er løsningen, ved vi ikke her hos BE Installationer. Faktisk kan vi frygte, at der heri lægges op til et klasseopdelt samfund, hvor de kloge kan få lov at komme på gymnasiet, mens de knapt så kloge kan få sig en erhvervsuddannelse, og det vil vi gerne forsøge at dæmme op imod. Både på egne vegne, elektrikerfaget generelt og for andre og lignende uddannelsers skyld.

Som vi ser det, bør processen i ethvert uddannelsesvalg i langt højere grad sætte fokus på at finde frem til, hvad hver enkelt ung i bund og grund interesserer sig mest for i skolen og herudfra forsøge at definere nogle muligheder. Vores argument er, at den, der interesserer sig for noget, bliver dygtig til det. Den, der bliver dygtig, får succes. Den, der får succes, får større livskvalitet…

Bliv elektriker og vær stolt!
For elektrikeruddannelsen er det skolefag som fysik og matematik, der gør sig gældende. Hertil fingersnilde og lyst til teknik. Det oplyste vi de mange unge, der var forbi vores stand, som vi havde gjort os umage for at opbygge i et indbydende univers. Bl.a. med en lille pjece om det stolte elektrikerfag samt et intuitivt tillokkende spil, ’Tag springet og bliv elektriker’. De unge deltog online med deres egne mobiltelefoner som game-controllere, og for hvert spil fik vinderen en Coca Cola.

Spillet afslørede i efterfølgende statistikudtræk, at hele 672 unge spillede med på vores stand i løbet af dagen, så vi føler i den grad, vores deltagelse og slaget for vores fag havde effekt. Og spillet? Ja, det er udviklet af eventgames.dk, der er en mindre virksomhed i Viborgs verdensberømte kontorkompleks for virksomheder indenfor animation, Arsenalet. I øvrigt også en spændende vej at gå rent uddannelsesmæssigt.

Verden er fuld af muligheder, og det håber vi, de unge fik at se den dag i september i Viborgs Stadionhaller. Vi er klar igen næste år, hvis vi får muligheden.