be nyheder

B for Bent og E for Erik = BE Installationer

De har et langt venskab bag sig og en fælles stolthed. Bent Mortensen og Erik Kønigsberg stod begge i elektrikerlære under Bents far. Sammen grundlagde de BE Installationer på en beskeden kælderadresse i Viborg. Her er vores historie!

Året var 1984, da den dengang 46-årige Bent Mortensen og 32-årige Erik Kønigsberg besluttede at fusionere. Erik havde på det tidspunkt været selvstændig i fire år, mens Bent for længst havde overtaget ansvaret efter sin far, aut. elinstallatør Otto Felix Mortensen – også kaldet O. F.

Med byggebranchens stagnering i starten af 80’erne var der langt imellem opgaverne for de to selvstændige elinstallatører. Bent var nødsaget til at tage ekstra job som lærervikar på Aarhus Tekniske Skole, og Erik måtte køre som fast tilsynsførende for vindmølleindustrien.

Med fusionen ville de to spare på administrationsomkostningerne og få fuld udnyttelse af den backup, som de længe havde ydet hinanden. Bent rykkede ind hos Erik på Højtoftevej, og navnet blev med jordforbindelse, som det hører sig til i elektrikerfaget. B for Bent og E for Erik – altså BE Installationer.

På sidelinjen var den aldrende O. F. Mortensen kun taknemmelig for, at hans livsværk fra 1932 i princippet kunne fortsætte. Som ’drengenes’ læremester vidste han, at det nok skulle gå. Men at Bent og Erik skulle drive BE Installationer så langt, som tilfældet blev, havde han næppe forestillet sig.

Selv de nye kompagnoner var overraskede. Snart havde de basis for ansættelser og større lokaler. Året efter flyttede de til Gl. Aarhusvej, hvor der også blev plads til en lampeudstilling. Sidstnævnte var mest for sjov. Det var oplagt at udnytte den centrale beliggenhed midt i et befærdet kryds, og så krævede telefonen i forvejen bemanding. Det var før mobiltelefonens æra, skal man huske.

I det hele taget fik de meget til at lykkes, fordi de efter eget udsagn havde ubetinget tillid til hinanden. Erik som den fremadstræbende. Bent med sans for vigtige detaljer.

Første generationsskifte
I 2000 flyttede de igen. Denne gang til et nybygget domicil på virksomhedens nuværende adresse. Medarbejderantallet var nu oppe på ca. tredive, og Bent og Erik havde en professionel bestyrelse i ryggen. Derfor følte Bent, at han stoppede på toppen, da han få år efter udtrådte af virksomheden iht. et nøje planlagt generationsskifte. – Den fjorten år yngre Erik følte sig derimod knapt halvvejs. Han kørte virksomheden videre alene indtil 2005, hvor Kim Vissing og Klaus Møller indtrådte som medejere.

I tæt samarbejde med Klaus Møller etablerede Erik desuden virksomheden BE Cablecon, der efter bare ti år blev solgt til franske Nexans.

Otto: Det blev en elektriker!
Efter ophøret fortsatte Bent som kvalitetssikringsekspert i den branche, han blev født til. I hans generation var kønsopfattelse og autoritetsforhold ofte skæbnedefinerende. Fx skulle omtalte Otto have udtalt om sit eneste barn, da han blev spurgt om den nyfødtes køn?: Det blev en elektriker!

På den baggrund bevarede Bent en tæt kontakt til BE Installationer og ikke mindst til Erik. De to mænd har i alle årene bevaret deres venskab og endda været på fødselsdagsgave med hinanden. Bent har fx engang givet Erik en glasbowle med en guldfisk. Ifølge Erik en af de bedste gaver nogensinde.

Andet generationsskifte
Fra næste år træder Erik ud af BE Installationer, ligesom Bent gjorde og for den sags skyld Kim Vissing. Det er med et vist vemod for Eriks vedkommende. Til gengæld har han selv håndplukket Klaus Møller og Brian Bryrup og ved, at de vil gøre sig stor umage som næste generation i virksomheden. Det er en god følelse, og selve navnet har Bent og Erik jo stadig en aktie i.