be nyheder
Uanset, hvem der har første dag på jobbet hos os, gør vi os umage for en positiv introduktion til dagligdagen i virksomheden. Louises mentor den første uge var Søren Dahl, som med sin store faglighed, sin åbenhed og omgængelighed ofte håndplukkes til den rolle.

16-årige Louise vil være elektriker

Mens et flertal af unge bruger lang tid på at overveje uddannelsesvej, er Louise Valeur fast besluttet. Det har hun været længe. Hun vil være elektriker og student i ét hug. Sidste år påbegyndte hun derfor en EUX på Mercantec i Viborg, og nu har hun indgået en praktikaftale med os.

Der skulle hele atten ansøgninger til, før Louise overhovedet kom til samtale. Til gengæld blev denne ene positivt afgørende, for den første mandag i august tiltrådte hun officielt i en praktikplads her hos BE Installationer. I løbet af de næste ca. fire år får hun hos os sin faste gang kombineret med skoleophold.

Første dag på et nyt job er overvældende for enhver. Der er virksomhedskulturen, faciliteterne og alle de nye mennesker at forholde sig til. Og i Louises tilfælde skal håndværket også lige læres, ligesom hun skal falde til i en branche, der traditionelt er mandsdomineret.

Blandt vores p.t. 78 elektrikere inkl. lærlinge er det kun de 4, som er kvinder, hvis man tæller lærlingene med. Står det til vores direktør, Brian Bryrup, må den fordeling gerne blive fifty-fifty i fremtiden.

Brian udtaler:

- Jeg vil tro, at elektrikerfaget er et af de mindst fysisk belastende af alle håndværksmæssige fag, hvorfor det egner sig til begge køn. Og tænker man på efterspørgslen, er det på tide med en holdningsændring i både vores branche og i samfundet generelt. Flere undersøgelser påpeger desuden, at en ligelig kønsfordeling på arbejdspladsen ofte forbedrer trivsel og arbejdsmiljø.

- Når det så er sagt, vil jeg lige understrege, at Louise er valgt, fordi hun virkelig gjorde et supergodt førstehåndsindtryk trods sin unge alder. Ikke, fordi hun repræsenterer kvinderne! – Dét er i virkeligheden værdig ligestilling, synes jeg.

Hjalp far med at sætte huset i stand
Louise Valeur, der senere på året fylder sytten, er stadig hjemmeboende. Hun bor hos sine forældre på en nedlagt gård nær Hammershøj. Faktisk var det istandsættelsen af deres stuehus for et par år siden, der tændte drømmen hos Louise om at blive elektriker. Hun gik og hjalp sin far, der er kendt for at være dygtig med sine hænder, selvom han ikke har håndværksmæssig baggrund.

Louise fortæller:

- Min søster er lige blevet student og vil gerne læse videre. Jeg er helt modsat. Skolen er ok, men der skal bare ske noget mere. Noget med hænderne og noget action! Foruden drømmen om at blive elektriker har jeg også drømt om at komme ind til politiet. Men nu tager jeg lige en ting ad gangen, smågriner hun.

Louises vækkeur ringer kl. 05.00
Motivationen lyser ud af øjnene på Louise. Den er også påkrævet, for hun har meget lange dage under sine praktikperioder. For at møde til klokken syv hos os skal hun tidligere op, end de fleste andre unge formentlig ville bryde sig om. Først gælder det morgenmad og madpakke. Så en cykeltur på to kilometer til regionalbussens opsamlingssted, før hun i Overlund skifter til den bybus, der kører mod vores adresse på Lundvej og dagens opgaver, der uddelegeres derfra. - Louise tager sit valg seriøst!