be nyheder

Katjas barnedrøm gik i opfyldelse og udløste endda medalje 

Hos 21-årige Katja Vous Eriksen skinner øjnene af glæde. Det samme gør den medalje, der blev udløst for de to 12-taller, hun fik for hhv. sin afsluttende skriftlige og mundtlige eksamen. Efter fire år og ni måneder er hun nu elektriker med en studentereksamen fra EUX oveni.

Faktisk blev Katja allerede færdig i december, og først fredag, den 5. januar, blev hun officielt fejret på sin læreplads, BE Installationer A/S i Viborg. Her er hun den ene af bare tre kvinder blandt femoghalvtreds uddannede elektrikere og hele sytten lærlinge, som dagligt tager sig af forskellige installationer og reparationer for virksomhedens kunder.

Elektrikerfaget er traditionelt et mandefag. Det afskrækkede dog aldrig Katja, som straks efter folkeskolen og et år på efterskole gik målrettet efter at blive elektriker. En drøm, der begyndte i hendes barndom. Det beviser en børnetegning, hun lavede i 12-års alderen, og som hendes forældre i Løvel har gemt.

At komme ind på EUX var ikke nogen udfordring for Katja, der altid har interesseret sig for og været god til matematik, fysik og naturfag. Til gengæld var det svært at komme i betragtning til en læreplads, fortæller hun.

Katja søgte ihærdigt over hele Jylland, hvor hun de fleste steder mødte velvilje men gang på gang blev afvist med den begrundelse, at en kvindelig ansat ville betyde besvær med lovkrav om kønsopdelte toiletforhold osv.

Heller ikke frivillige praktikker i ferieperioderne fra EUX kastede en læreplads af sig, og Katja var næsten ved at miste håbet, da lykken vendte. Kim Vissing, der er autoriseret elinstallatør og uddannelsesansvarlig hos BE Installationer, belønnede Katjas ihærdighed og tilbød hende en læreplads. Kim udtaler:

 - Hverken køn eller alder spiller generelt nogen rolle for os i rekrutteringen. Bare man er positiv af natur og har en ambitiøs tilgang til opgaverne sådan som Katja. Derudover glæder det mig fagligt og personligt, at det er blevet muligt at kombinere den gymnasiale- med den håndværksmæssige uddannelse. For det gør op med en mangeårig og fejlagtig fordom i samfundet, at håndværkere kun kan bruge hænderne.

Med uddannelsesbeviset som elektriker i hånden er Katja blevet tilbudt fastansættelse hos BE Installationer, hvilket hun har sagt ja til. I hvert fald foreløbig, for hendes nye drøm er en videregående professionsbacheloruddannelse som maskinmester.